Perfectionisme loslaten

| |

Perfectionisme. In zekere zin heeft iedereen ermee te maken. Een deel van de mensen maakt gebruik van de voordelen en kan zichzelf goed herpakken wanneer het fout dreigt te gaan. Maar er is ook een groep mensen die steeds verder doorslaat in perfectionisme. Ze zitten vast in een vicieuze cirkel en putten zichzelf alsmaar verder uit. Ook ik ontdekte de nadelen van het leed dat perfectionisme heet. Uit mijn zoektocht naar een goede balans trok ik een aantal lessen. Die lessen over perfectionisme loslaten deel ik graag met je.

In mijn vorige blog ging ik in op wat ik de afgelopen jaren heb geleerd over perfectionisme. Zo kwam ik erachter dat het enorm veel energie kost en dat het invloed heeft op jouw authenticiteit. Maar de meest confronterende bevinding is dat je jouw eigen geluk in de weg staat wanneer je doorslaat in perfectionistisch gedrag. Natuurlijk heeft het ook positieve kanten, zoals jezelf blijven ontwikkelen en oog voor detail hebben. De crux is dat je die positieve kanten alleen optimaal kunt benutten als je een goede balans weet te vinden. Precies hier zit voor veel perfectionisten een uitdaging. Want hiervoor zul je gedag moeten zeggen tegen bepaald gedrag; je zal perfectionisme moeten leren loslaten.

Herken perfectionistisch gedrag

Waarschijnlijk lees je dit omdat je klaar bent met¬†het gevoel dat je ‘gevangen’ zit door je eigen toedoen.¬†Het veranderen van perfectionistisch gedrag is echter geen kwestie van dagen of weken, maar eerder van maanden. Jouw perfectionistische gedrag bestaat namelijk uit diep ingesleten patronen. Het doorbreken of zelfs herkennen van die patronen kost tijd. Begin daar dus mee; met het herkennen van die patronen. Je weet dus dat je te vaak luistert naar de ‘stem van perfectionisme’, maar wat fluistert dat stemmetje dan precies? En hoe reageer je daarop? Zodra je dit begint door te krijgen, ben je al een heel eind.

Jij met al je gekke trekjes, eigenaardigheden, grillen en capriolen:
jij bent goed genoeg zoals je bent!  

Perfectionisme loslaten = grenzen stellen

Grote kans dat het ‘perfectionisme-stemmetje’ waar ik het net over had, iets fluistert rondom verwachtingen en doelen. V√©√©l te hoge verwachtingen en doelen. Om mij heen hoorde ik mensen dan ook vaak zeggen dat ik de lat eens wat lager voor mezelf moest leggen. Maar in mijn gevecht tegen¬†het kwellende stemmetje heb ik geleerd dat er iets veel belangrijker is dan het verleggen van verwachtingen, namelijk het stellen van grenzen.¬†Luister naar je gevoel en druk op de stop-knop als iets tegen je gevoel ingaat. Langzamerhand¬†bouw je hierdoor een ‘rugzak’ aan positieve ervaringen op met luisteren naar je gevoel, waardoor het uiteindelijk helemaal niet nodig is om de lat lager te leggen. Dat gaat namelijk vanzelf.

Laat perfectionisme los

Doe eens wat minder je best

Dit klinkt misschien als het tegenovergestelde dan wat de maatschappij je verteld, maar echt. Doe eens wat minder je best. Een voorbeeld in de praktijk ondervond ik pas zelf toen ik mijn studieresultaten bekeek. In het eerste jaar heb ik keihard geleerd en dreef ik mezelf op studiegebied tot het uiterste. Ik moest mijn propedeuse in het eerste jaar halen en het liefst ook nog met een 8 of hoger. Uiteindelijk sloot ik de propedeusefase eind 2014 af met een 7,6. Of ik er echt blij mee was? Nah.

Pas vanaf het derde studiejaar werd ik wat liever voor mezelf.¬†Ik begon ieder studieblok later met leren, focuste me meer op bezigheden waar ik √©cht gelukkig van werd en¬†Netflix werd m’n grote vriend. Natuurlijk wilde ik nog steeds goede cijfers halen, maar ze werden wel ondergeschikt aan andere dingen. Het bijzondere hieraan is dat mijn gemiddelde van studiejaar 2016 een 8,2 is. En ook al was het een 6,5 geweest, dan was ik alsnog een stuk trotser geweest dan in het eerste jaar!

Mijn punt hierbij is denk ik wel duidelijk: je bereikt meer wanneer je goed genoeg doet, niet wanneer je streeft naar een onrealistisch doel. En als je dan toch een teleurstelling tegemoet gaat, besef dan dat dit bij het leven hoort. Het maakt je tot wie je bent en jij bent goed genoeg. Je bent liefde en geluk waard, dus waarom zou je jezelf in de weg staan?

Ik gun het je echt: dat je een goede balans kunt vinden. Dat je oprecht kunt genieten en intens gelukkig kunt zijn. Alhoewel jij de enige bent die hier iets in kan veranderen én ik er zelf ook nog lang niet ben, hoop ik dat je wat aan de tips hebt die voortkwamen uit mijn zoektocht.

Previous

Het leed dat perfectionisme heet: lessons learned

De leukste tweedehands vondsten #1

Next

1 gedachte over “Perfectionisme loslaten”

Plaats een reactie