Grip op je zakelijke financiën met de Profit First methode

| |

Geen stress bij onverwachte uitgaven, elk kwartaal een (extra) winstuitkering en het gevoel dat je financieel in-control bent. Ben je ondernemer en klinken deze dingen je als muziek in de oren? Dan weet ik zeker dat de beginselen van de Profit First methode jou gaan helpen om dit te bereiken.

Profit first in het kort

De naam ‘Profit First’ zegt het al: winst uit jouw onderneming heeft een hoofdrol in deze methode. Door regelmatig eerst winst voor jezelf opzij te zetten en daarna pas aan de kosten te denken, verzeker je jezelf van een periodieke winstuitkering.

Hoewel de winstuitkering de essentie van de methode beslaat, vind ik de naam ‘Profit first’ niet de hele lading dekken. De methode zorgt namelijk niet alleen voor die felbegeerde winstuitkering, maar ook voor inzicht in je financiën. Dat inzicht is onmisbaar om in-control te zijn.

Waarom het getal op jouw zakelijke rekening niet zoveel zegt

Veel ondernemers laten alle inkomsten en uitgaven op één (zakelijke) bankrekening binnenkomen, waardoor het overzicht al snel ver te zoeken is. Bij een onverwachte uitgave slaat de paniek toe, want: “kan ik dat wel missen?”. Met één blik op de rekening is dat moeilijk te zeggen. Het gevolg: stress.

Andersom kan het hanteren van één bankrekening ook zorgen voor te optimistische situaties. Een flink bedrag op jouw zakelijke rekening zegt namelijk weinig als je je bedenkt dat hiervan jouw salaris moet worden uitgekeerd, de Belastingdienst een deel tegoed heeft en er ongetwijfeld ook andere kosten aankomen.

De oorzaak van beide situaties is helder: het gebrek aan inzicht. Maak je gebruik van de Profit First methode, dan heb je niet één, maar minimaal twee bankrekeningen: een betaalrekening voor inkomsten en een betaalrekening voor uitgaven.

De werkwijze in een notendop

Profit First biedt een aantal ideeën om je bankaccount in te richten voor financieel overzicht, maar het is aan jou welke werkwijze je uiteindelijk hanteert. Dat is dan ook waar het start: je bankaccount inrichten. De eerste stap is om je huidige betaalrekening te vernoemen naar ‘ontvangsten’ en daarnaast in datzelfde bankaccount nieuwe rekeningen te openen, te weten:

  1. Kosten
  2. Salaris (eigenaren)
  3. Belasting
  4. Winst

Aanvullend geeft de methode het idee om twee spaarrekeningen op een ander account te openen: ‘belasting aanhouden’ en ‘winst aanhouden’.

En dan, zul je denken. Nu is het zaak dat je het geld van je inkomstenrekeningen periodiek met vaste percentages verdeelt over de andere rekeningen. Die percentages bepaal je zelf aan de hand van het financiële patroon van jouw bedrijf. Wanneer je de percentages eenmaal bepaald hebt, zet je vanuit jouw inkomstenrekening x% op de winstrekening. Ditzelfde doe je voor de kostenrekening, salarisrekening en belastingrekening. Hier zie je het wederom: je neemt de ‘profit’ eerst.

Hoe ik Profit First toepas

Het fijne aan deze methode is dat je het op verschillende manieren kunt toepassen. Ook ik heb dat gedaan. Toen ik een paar maanden aan het ondernemen was, las ik het gelijknamige boek dat bij de Profit First methode hoort. Ik werd enthousiast van de aanpak en voerde de stappen door. Vanaf dag één heb ik er al zoveel profijt van gehad, dat ik niet meer anders zou willen. Het bracht me overzicht en het gevoel dat ik controle had over financiën. Heerlijk!

Inmiddels ben ik iets afgeweken van de aanpak en heb ik mijn eigen werkwijze gecreëerd. Ik deel ‘m met je:

1. Mijn rekeningenoverzicht

Ik heb mijn zakelijke rekening bij Knab. Het was heel makkelijk om een extra betaalrekening en drie spaarrekeningen te openen binnen hetzelfde account. Mijn overzicht ziet er als volgt uit:

  1. Een betaalrekening voor alle inkomende geldstromen
  2. Een betaalrekening voor alle uitgaande geldstromen
  3. Een spaarrekening voor winst
  4. Een spaarrekening voor salaris
  5. Een spaarrekening voor belasting

De afwijking ten opzichte van de volledige Profit First methode is dat ik geen extra spaarrekeningen voor ‘belasting aanhouden’ en ‘winst aanhouden’ heb. De vijf rekeningen zoals ik ze nu heb, werken perfect voor mij.

2. Verdeling inkomsten

Ook in de percentages wij ik af. Ik gebruik alleen voor de winstrekening een vast percentage, namelijk 2%. Hierdoor heb ik per kwartaal een leuk extraatje. Van dit geld doe/koop ik alleen dingen die ik leuk vind, maar niet noodzakelijk zijn. Denk aan een gezichtsbehandeling bij de schoonheidsspecialiste, een leuk boek of een spel. In mijn routine is winst het eerste wat ik vanaf mijn inkomstenrekening overboek.

Sinds ik de Profit First methode hanteer, schrik ik niet meer als het weer tijd is voor de aangifte omzetbelasting. Ik weet op dat moment dat er genoeg geld op de belastingrekening staat. Een jaar lang heb ik 21% van de ontvangstenrekening overgemaakt naar de belastingrekening. Toen mijn boekhouding eenmaal op orde was, besloot ik uit te gaan van het bedrag dat Moneybird berekend voor omzetbelasting. Sindsdien kijk ik iedere maand even of het bedrag op de belastingrekening klopt met wat Moneybird aangeeft, en vul ik zonodig aan.

Mijn kosten kunnen enorm fluctueren. Zo investeerde ik in het vierde kwartaal van december flink in coaching en studie. Ook gebruik ik als SEO specialist verschillende tools, waarvoor ik vaak in één keer een jaarabonnement afneem. Je kunt je voorstellen dat mijn kosten dus niet altijd even voorspelbaar zijn en sommige maanden een piek kennen. Daarom schat ik iedere maand in wat mijn kosten ongeveer zullen zijn en maak ik dat bedrag over naar de kostenrekening.

Het bedrag dat van mijn salarisrekening afgaat, is iedere maand hetzelfde. Toch staat er meer op deze rekening; ik vind het fijn om een buffer te hebben. Elke maand boek ik mijn salaris + alles wat overblijft van de inkomstenrekening over naar de salarisrekening.

Aanvullende informatie

Er valt nog veel meer te vertellen over de methode. Dat heb ik ontdekt toen ik het boek Profit First van Mike Michalowicz las. Je kunt het boek o.a. via bol.com bestellen, als paperback* of e-book*.

* Dit is een affiliate link. Affiliate houdt in dat wanneer je dit boek via deze link koopt, ik een kleine commissie van de verkoper ontvang. Wees gerust: het kost jou niks extra.

Previous

Een maand lang in Oostenrijk: wat kost dat eigenlijk?

De Groene Kneusjes box: mijn ervaring

Next

Plaats een reactie